Inklappen Show info

20 mei 2018 in Nieuwsbrieven

Pamoja (met elkaar, samen) in Sanya Juu
Na het overlijden van Joop, vorige zomer, ben ik in oktober 2017 en in april jl. met een groepje vrijwilligers op bouwreis geweest in Sanya Juu.

Met de families, de lokale bouwvakkers en father Erasto maakten we in oktober een begin aan vier stenen huizen en in april aan drie stenen huizen. Van oktober tot april zijn er 17 huizen gebouwd. Voor de periode tot oktober a.s. heb ik, met father Erasto 15 huizen kunnen toewijzen.

Ons project “Van hut…….naar stenen huis” geeft de mensen hoop en moed. Het huis, met in iedere kamer een groot raam en waarin niet op drie keien gekookt mag worden, maakt hun gezondheid zoveel beter. En sommige families hebben van de klei bij hun hut de stenen zelf gemaakt en gebakken. En………….gingen hierna door met stenen maken en bakken. En verkopen!

Een trotse vader, die me meenam naar zijn schuurtje, de deur opende en mij hun koe liet zien en in woord en vooral in gebaren duidelijk maakte nu een beetje melk te hebben voor zijn kinderen. Drie reizen later kon hij mij er een kalf bij laten zien.

In de afgelopen jaren gebeurde het ook een aantal keren, dat een oma of opa, een moeder of vader flink in een dip zat. Een half jaar later, wonend in hun nieuwe huis, liepen zij er kwiek bij.
Om hun blijdschap met het stenen huis te laten zien, staan er bij vele huizen (bloeiende) planten. Doordat we “Van hut…….naar stenen huis” bouwen zonder verdere voorzieningen, gaat het alle families goed af om hun verantwoordelijkheid voor hun stenen huis te nemen en te houden.

P.S. In het hart van father Erasto en mij “loopt” Joop met ons mee in Sanya Juu. En komt er een seintje van boven: goed bezig, mensen!

Met elkaar, samen (pamoja) in Nederland
November 2015 en november 2016 heeft MAX Maakt Mogelijk, via Omroep MAX, samen met Joop en mij ons project “Van hut……naar stenen huis” op televisie laten zien en de mensen in Nederland gevraagd om een financieel steentje over te maken. En wat hebt U een stenen bijgedragen! Bij MAX Maakt Mogelijk ongeveer € 170.000 en bij ons zo’n € 85.000. Wat een prachtig, wat een hoopgevend resultaat! In april jl.  hebben we ondertussen het 82 ste huis kunnen toewijzen.

N.B. Vanaf Joop zijn begin in 2004, is dit het 165 ste huis in Tanzania. Joop wilde er graag 200 realiseren. Samen met het gezin van Joop ga ik deze 200 de komende tijd realiseren.

Tevens heeft MAX Maakt Mogelijk uit hun algemene middelen euro 12.500 geschonken om bedden en matrassen aan te schaffen, waar nodig. Bij de éne familie kan dat gaan om één nieuwe matras, bij een andere familie (vader,moeder en zes kinderen) ging het april jl. om drie nieuwe bedden en matrassen.

Beste mensen, hier in Nederland, namens de mensen in Sanya Juu dank jullie wel voor de aandacht en de financiële ondersteuning.

mei 2018 / Martin Janssen.