Bouwreizen

Bericht 2022

1. Deze bouwreis vond plaats van woensdag 13 april – zaterdag 14 mei 2022.    (Bouw-) reizigers: Toos van Langen en Martin.We verbleven op de pastorie van de catholic parish Sanya Juu bij father Erasto Kawau.Tevens was aanwezig father Godfrey Bahati. In de weekenden kwam father Anton om ook Missen op te dragen. Ieder van hen deed er dan drie.N.B. Ondertussen heeft father Erasto mij gebeld en gezegd, dat father Godfrey volgende week maandag naar een andere parish gaat.
2. Op maandag 02 mei begonnen onze “workers” Elisante, Sigifridi, John en Sylvestre aan de bouw van een big house (690×690) voor familie mama Sainabo Ramazini, Merali.Bij ons afscheid op vrijdag 13 mei waren de werkzaamheden bijna zover dat er alleen nog  geschilderd moest worden en deuren geplaatst.Op dinsdag 03 mei begonnen onze “workers” Joanni, Balthasari en Victor aan de bouw van een small house (565×565) voor familie baba Aridi , Kilingi.Bij ons afscheid op vrijdag 13 mei waren de werkzaamheden bijna zover dat er alleen nog geschilderd moest worden en deuren geplaatst.
3. In totaal hebben acht families een stenen huis toegewezen gekregen:    vier keer een small house, twee keer een big house, één keer een small house 75 % en    één keer een very small house 1/3.    Tijdens deze reis is er ook een sponsor-gift overgedragen aan vier vrouwen voor een kindergarten. Zij hopen in juli te kunnen starten met 50 á 60 kinderen in de leeftijd van 2 – 5 jaar.
4. Tijdens deze reis hebben father Erasto, Toos en ik veel samen opgetrokken, overlegd en intense gesprekken gehad.— We hebben ongeveer 40 families bezocht, waardoor de lijst van nog te bezoeken families geheel is verwerkt tot aan deze (bouw-)reis. Ook hebben we drie families in Kilingi bezocht, voor wie de Build and Be groep uit Friesland in juli a.s. gaan meebouwen..— Donderdag 28 april kwam father Deogratias, vicaris-generaal van het bisdom, ons bezoeken en de stand van het project opnemen.— Donderdag 05 mei waren wij, op zijn uitnodiging, op bezoek bij bisschop Ludovic Minde van het bisdom Moshi. Wij spraken over ons project “Van hut…….naar stenen huis” en hij vroeg om een sponsorproject secondary school Rundugai over te brengen naar deze of gene in Nederland.N.B. Het betreffende sponsorverzoek heb ik intussen doorgestuurd naar de (collega-)bisschoppen van Nederland.— Eerste Paasdag hadden we, op uitnodiging, een diner bij de Emmaus-zusters.— Op Koningsdag hebben we met (vers, door kokkin Meriasiana bereid) banana-bier getoost op koning Willem-Alexander en iedereen.— Elke zondag gingen we met father Erasto mee naar een kerk voor een Mis.Eerste Paasdag, 17 april, in Majengo / zondag 24 april in de hoofdkerk Sanya Juu / zondag 01 mei in Kibongoto en Lawate / zondag 08 mei in Kyengia en Kishisha.— Ook deden we met elkaar bezoeken ter voorbereiding van de Build and Be bouwreisin juli a.s.– Zondagmiddag 24 april waren we voor een party uitgenodigd, waar katholieken en lutheranen samenkomen, die ’s morgens een bijdrage hadden geleverd aan een kinderweeshuis.— We spraken met Julius en Gregory, onze timmermannen, over een allround-timmerman-stage maart 2023 door student Luuk. Zowel father Erasto als Julius en Gregory willen aan de stage bijdragen.   — Woensdag 11 mei bezochten wij father Amedeus, Rundugai-area. Met hem bezochten we een man in Kilimanswaki, waarvoor een “very small house” (300×400)gebouwd gaat worden (geld uit het Tanzania-potje)   En we bezochten Amani in Longoi. De financiën voor zowel het huis als voor Amani en zijn gezin zijn overgedragen aan father Amedeus.   
4. We hebben ook, met veel plezier, bezoeken en activiteiten gedaan samen met Ibrahim, onze chauffeur op de oude parish pick-up en onze tolk.   Met hem gingen we op de één-na-laatste dag  naard Mis in de kapel van de Emmaus-sisters.
5. Tijdens deze reis heb ik de Build and Be reis voorbereid in overleg met father Erasto enmet bezoeken aan:— Angaza Women School— primary school Majengo— avocado plantage Africado— Emmaus sisters— Hope Evangelistic Home— mailcontact met safarigids Leonard.Tijdens de reis vormen father Erasto, Lysbeth en Martin een overleggroep.We verblijven in het hoofdgebouw, in het gebouw erachter, en één persoon in een bijgebouw.We eten in de eetzaal van het hoofdgebouw. Bijeenkomen kan in de grote (woon) zaal in het hoofdgebouw en bij en in het gebouw erachter.Donderdag 30 juni is er een bijeenkomst van alle deelnemers aan de reis met Martin en met Dorien, B&B-werkgroep-leidster die niet mee kan.Tijdens deze reis en tot aan de bijeenkomst op 30 juni is er voortdurend contact tussen Dorien, Lysbeth en Martin.
6. Diverse:a. Father Erasto vroeg mij vooraf om regen mee te nemen. Er was nog geen druppel gevallen.    En……….vanaf onze eerste nacht ter plekke tot aan de laatste nacht heeft het zeker 80 % van de nachten geregend. Vandaag, di. 24 mei, belde father Erasto mij om te vertellen, dat father Godfried wordt overgeplaatst en dat het sinds ons vertrek niet meer heeft geregend.     b.  In najaar 2021 is bibi Evetha overleden, 91 jaar. Wij bouwden voor haar okt. 2014.     We hielden een kleine ceremonie aan haar graf.c. Father Erasto zal een account openen op de Mkombozi bank in Moshi.d. Father Erasto heeft mij gevraagd twee thermoskannen á 2 liter en zonder glas binnenin mee te nemen
24mei2022/Martin Janssen.

April/May 2022: families voor een stenen huis.
184. fam. bibi Mary Paolo, Mowo, small house.
185. fam. mama Sainabo Ramazini (52), Merali, big house.
186. fam. baba Aridi, Kilingi, small house (565×565)
187. fam. bibi Grace Daudi, Lawate, small house.
188. fam. bibi Rehema Juma (65), Lawate, big house.       
189. fam. mama Emeline Minja, Fuka, small house
190 en 191 en 192 worden gebouwd in juli a.s. met meewerken van Build and Be.
190. fam. bibi Salome Thomas (51), Kilingi, big house.       
191. fam. baba Joseph Kundaeli (48), Kilingi, big house.       
192. fam. bibi Jacqueline (43), Kilingi, big house.   
193. fam. mama Lucy Shoo (52), Merali, small house       
194. fam. Joseph Msuya, Kilimanswaki (Rundugai-area), een 1/3 small house.
N.B. situatie eind juli 2022:       
Totaal vanaf 2004: 191 + Rundugai-area 66 = 257 huizen gebouwd.
27 mei 2022 / Martin Janssen.

Bericht 2021

Bericht 2021 “Van hut…….naar stenen huis”.
Ondanks de corona-pandemie leek het toch nog mogelijk in dit jaar 2021 naar Sanya Juu te kunnen gaan. Half november boekte ik een vliegticket voor 10 – 27 december. Echter, 26 november kwam omikron ook in ons land. En zodoende annuleerde ik een week later deze reis.
Voor 2022 staan drie bouwreizen gepland:
– in april gaat Toos haar afscheids-bouwreis (zesde keer) maken.
– in juli de Build and Be groep uit Friesland.
– in oktober/november met een aantal vrijwilligers.

Met father Erasto had ik veelvuldig telefonisch contact. Op zijn advies zijn voor de volgende families een stenen huis gebouwd.

175. fam. baba Felix Benedicto, Lawate, small house
176. fam. baba William Benedicto, Lawate, big.
177. fam. baba  Alexi Benedicto, Lawate, small
178. fam. baba Abedinego Munuo, Kibongoto, big.
179. fam. baba Gamalieli Kileo, Lawate, big.
180. fam. baba John Othmani, Lawate, samll.
181. fam. bibi Katarina Justine, Merali, small.
182. fam. bibi Wahiabora Stephano Mwandri, Mowo, big.
183. fam. baba John Marko Chuwa, Koboko, big.

Op mijn aanstaande (bouw-)reis zal ik deze families bezoeken. In totaal zijn er nu 246 stenen huizen gebouwd.

N.B. Op you tube staat een video: Tanzania bouwreis april 2016. (28 minuten)

Bouwreis 2020

Bericht 2020 “Van hut…….naar stenen huis”.Uit het bericht 2019:Voor 2020 staan drie bouwreizen gepland:- februari/maart met een groep- juli met de Build and Be groep Friesland: 10 jonge vrouwen (18-20 jaar) en hun 4 begeleiders- okt/nov met een groep.
Door de corona-pandemie kon alleen de eerst geplande bouwreis doorgaan:25 februari – 11 maart.Ik was op bouwreis met drie vrijwilligers:- met Anneke en Don, die een verslag met foto’s voor onze website hebben gemaakt    en met Gerrit.We bouwden mee aan twee stenen huizen.En door een doelgift van een vorige bouwreiziger kreeg de primairy school Majengo tijdens deze bouwreis elektriciteit uitbreiding.Father Erasto en ik konden 8 kleine, 6 grote en 1 extra groot huis toewijzen.
De tweede geplande bouwreis staat voorlopig voor juli aanstaande.En ja, okt/nov aanstaande kan hopelijk doorgaan.

Gebouwd in 2020 voor:De families met kinderen, of met kinderen en kleinkinderen,  of met kleinkinderen:
160. fam. bibi Eva Petro, Sanya Hoye, big
161. fam. baba Michaeli Andrea, Sanya Hoye, small
162. fam. bibi Faselina Esaja, Koboko, big
163. fam. mama Elisabeth Kidavid, Koboko, big
164. fam. babu Antoni Masawe, Kilingi, small
165. fam. babu Fadili, Lawate, small
166. fam. babu Amadi Kasim, Lawate, small
167. fam. baba Isaak Kitomari, Koboko, small
168. fam. Christofer Munuo, Kibongoto, big
169. fam. babu Benson Christofer, Kibongoto, big
170. fam. babu Fuhanaeli Mari, Kibongoto, big plus N.B. Het 150 ste stenen huis in samenwerking met Max Maakt Mogelijk.
171. fam. bibi Wahiabora, Kibongoto, big
172. fam. baba Youssouf Abdellah, Lawate, small
173. fam. baba James Kamkisha, Merali, small
174. fam. babu William Mwadangala, Merali, small

Bouwreis 2019

“Van hut…….naar stenen huis” / Sanya Juu, Tanzania / bericht 2019. Bouw Woningen Tanzania. In het jaar 2019, ben ik, Martin, twee keer op bouwreis geweest.Van 26 maart – 11 april met 6 vrijwilligers, en we bouwden mee aan vier huizen.En van 24 september – 10 oktober met 5 vrijwilligers en ook deze keer bouwden we mee aan vier huizen.
Onze plaatselijke bouwvakkers onder de beZIELende (“people become HOPE”) begeleiding van father Erasto Kawaubouwden in totaal 17 kleine huizen (600×600), 13 grote huizen (700×700) en 1 extra groot huis.Ook konden we weer een aantal families verblijden met bedden (35 stuks) en matrassen ( 29 stiks).
Aangezien tijdens de bouwreis maart-april het 200ste stenen huis kon worden toegewezen sinds Joop in 2004 begon met dit project, was er op dinsdag 02 april een herdenkingsmis voor hem.Er kwamen, half zeven ’s ochtends, veel mensen, waarvan er meerderen in de afgelopen jaren een stenen huis hebben gekregen, en meerderen een verschiilend geloof hebben.Een mooi gebaar naar onze overleden Joop (2017) en een goede bevestiging naar het doel te bouwen voor de (aller-) armste families ongeacht religie.Tijdens de bouwreis sep[t./okt., op de geboortedag van Joop, is het 200ste stenen huis ingezegend.Aan de woonkamermuur werd een kruisbeeld en een keramieken pauw geplaatst.Hierna proostten we op de familie en hun stenen huis.
Voor 2020 staan drie bouwreizen gepland:- februari/maart met een groep- juli met de Build and Be groep Friesland: 10 jonge vrouwen (18-20 jaar) en hun 4 begeleiders.- okt/nov. met een groep.
Gebouwd in 2019 voor:De families met kinderen,     of met kinderen en kleinkinderen,of met  kleinkinderen:
129. fam. mama Sheila Ali, Lawate, big
130. fam. babu Traeli Naftali, Lawate: small
131. fam. bibi Flora Kihundua, Lawate: big
132. fam. baba Nicolaus Limo, Lawate: big
133. fam. baba Elineema Urio, Samaki: big
134. fam. bibi Flora Martini, Kibongoto: small
135. fam. baba Alois Mboya, Sanya Hoyee: big
136. fam. bibi Elisabeth Paolo, Merali: small
137. fam. baba Gabrieli Alois, Majengo: big
Het 200 ste stenen huis sinds Joop in 2004 zijn eerste bouwde
138. fam. bibi Veronika Mari, Koboko: small
139. fam. bibi Salomé Kileo, Kyengia: big
140. fam. mama Christina Simon, Kibongoto: small
141. fam. bibi Bertha Joanni, Merali: small
142. fam. babu Joanni Richard, Merali: small
143. fam. baba Lazaro Njau, Merali: small
144. fam. babu Youssouf Mmaimendi, Merali: small
145. fam. babu John Kandamiza, Sanya Hoyee, big
146. fam. babu Petro Juma, Sanya Hoyee, big
147. fam. bibi Grace Munuo, Fuka, small
148. fam. baba Dominique Mwanga, Fuka, big
149. fam. baba Simon Shirima, Kyengia, big plus (=+20 %)
150. fam. bibi Oldashiva Saro, Kyengia, small
151. fam. bibi Kanabora Lema, Kyengia, small
152. fam. baba Sigbert Bahati, Kyengia, big
153. fam. baba Clemens Leonard, Merali, small
154. fam. baba Wlifred Msengi, Merali, big
155. fam. baba Yona Herimani, merali, small
156. fam. bibi Theresia Hera, Laware, small
157. fam. baba Amani Laizer, Mkalama (Rundugai-area), small
158. fam. bibi Rebecca Ibrahim, Majengo, small
159. fam. babu Emanueli Petro, Sanya Hoyee, big.